logo
Uitbreiding straatpastoraat / Zegening pastor

Bernadette van Dijk is bijna 12 jaar geleden begonnen als straatpastor in Amersfoort. In die jaren is het straatpastoraat een begrip geworden in deze stad. Het aantal dak- en thuislozen is sterk toegenomen en ook in Amersfoort leven meer mensen op straat dan ooit. Stichting Straatpastoraat Amersfoort heeft daarom een tweede straatpastor aangesteld, voor één dag in de week. Aanstelling is in eerste instantie mogelijk geworden door de ontvangst van een legaat en wordt gedragen door de financiële steun van kerken, fondsen en personen uit Amersfoort én omgeving. Wij zijn hiervoor zeer dankbaar.
 
Cis de Hoop is de tweede straatpastor; zij heeft de juiste ervaring en motivatie om samen met Bernadette het straatpastoraat verder vorm te geven.
 
Cis zal op zaterdag 16 november om 19.00 uur in een oecumenische viering worden gezegend voor haar werk door ds. Leo Koffeman. Deze viering vindt plaats in de Sint Franciscus Xaveriuskerk, het Zand 29 in Amersfoort.
 
Stichting Straatpastoraat Amersfoort mag ook drie nieuwe bestuursleden verwelkomen: Irene Vriens is de nieuwe voorzitter, Jan Bloemendal wordt de nieuwe secretaris en Erica Vaarkamp treedt toe als bestuurslid.
Arriën Kruyt, Gerard Raven en Rienk Rietveld nemen afscheid van het bestuur wegens het verstrijken van de statutaire termijnen. Paul van Eck neemt afscheid van de Commissie fondswerving.
 
Na de zegening van Cis de Hoop nemen wij afscheid van de vertrekkende bestuursleden en willen wij u de nieuwe bestuursleden voorstellen. In de nazit kan onder het genot van een kopje koffie of thee informeel kennis worden gemaakt met de nieuwe straatpastor en met de nieuwe bestuursleden.
 
Het bestuur nodigt u uit voor deze viering en hoopt na afloop met u in gesprek te gaan. Als u de viering wilt bijwonen, wilt u zich dan s.v.p. tevoren aanmelden op het e-mailadres ?

 
Vacature Commissie fondswerving

Zoals in het voorgaande is vermeld heeft een lid van de Commissie fondswerving onlangs zijn werkzaamheden voor de commissie beëindigd. Voor hem wordt een opvolger gezocht, bij voorkeur van katholieken huize. Inlichtingen bij de voorzitter van de commissie, Leo Koffeman: .
 
 

 
Folder en jaarverslag

Zie hier onze (nieuwe!) folder. Achteraan staat een kort verslag van het afgelopen jaar.

 
Zin op Maandag
lees meer »
 
Zin op Maandag 1 en 2 april

Bij wijze van uitzondering houden we onze Zin op Maandag niet alleen op maandag, maar ook op dinsdag...!
1 april  12.30   soep
2 april 12.40 (verzamelen Zuidsingel 5) Museum Flehite
we bezoeken de tentoonstelling van hedendaagse kunstenaars. Zij laten op allerlei manieren hun beeld van de stad zien. 

 
Zin op Maandag 4 maart

Maandag 4 maart kookt Riekje van de Johanneskerk weer soep voor ons!  
Daarna gaan we naar een pianoconcert in de Aegtenkapel. Wouter Harbers speelt vanaf 14.30 werken van Chopin. Wij vertrekken daarheen vanaf de Zuidsingel. Welkom!

 
Zin op Maandag 4 december

Maandag 4 december vieren we na de soep Sinterklaas!!   Neem een cadeautje mee voor iemand anders, van rond de 2 euro als je mee wilt doen.
 

 

 
Zin op Maandag

Onder dit kopje doen we voorlopig op de eerste maandag van de maand, na de sirene, leuke, zinvolle dingen. Een aanbod voor wie anders aan dit soort dingen niet zomaar toekomt!

1 mei   Museum Flehite
Een museum is al lang niet meer een verzamelplek van oude voorwerpen. Het is een plek om te kijken, te bedenken wat je eigenlijk mooi vindt, geraakt te worden of aan het lachen gemaakt. Gerard Raven van het museum was onze gastheer. We waren een uur lang erg geboeid en mochten van alles vragen.

lees meer »
 
Paasontbijt

Dat was, toen we eenmaal op gang waren, een gezellig ontbijt! Over kruis en opstanding, Boer zoekt vrouw, kerk, shag en the Passion, het spelen van saxofoon en het wezen van een referendum ("kruisig hem, kruisig hem!"), met hier en daar een door Michael gebakken ei, spek en Paasbrood geregeld door Gerard.
Dankjulliewel!

 
Stokroos


Er ligt een stokroos in de kapel. Niet bij Maria, onder het kruis of bij de kaarsen, maar bij het schrijfboek van iemand die zijn hart lucht. Er staan in dit deel van de binnenstad overal stokrozen. Als het niet zo militaristisch klonk, zou het 'guerilla gardening' heten: een of meer mensen die gewoon zorgen dat er ergens iets gaat bloeien in ons midden. Openbaar. En nu lijkt er iemand te zijn die het de moeite waard vond om een deel daarvan toe te wijden aan deze plek. Ik denk dat ik weet wie het is, maar die persoon maakt zichzelf niet bekend, misschien is dat de bedoeling. In ieder geval heeft z/hij iets geëerd, en daarmee is de eer ook aan hem/haar.

 
voor alle zielen, ook die zonder naam

Namen en licht, de vrouw met een duur kruikje olie en een lied, piano van Guido van Zwam en een gastvrije Lutherse kerk. De straat herdacht in kleine kring vandaag.
"Dat wij niet uit elkaars genade vallen en doelloos en onvindbaar zijn"

 
soep

Op 21 december hadden we al  een heerlijke tomaten-broodsoep met groenten, vers gekookt door Els. Ingrid had de cadeautjes van leerlingen van het Farelcollege uitgestald. Iedereen mocht een eigen kerstpakket samenstellen. Wat was iemand blij met een warme wollen winterjas, iemand anders met een nog nieuwe broek, een shawl, en de 2 kilo ingebrachte chocolade is nu op! We hadden een mooie lunch die tot 15.30 duurde, gewoon omdat het gezellig was!

 
Voor alle zielen

Komende maandag noemen we weer de namen van mensen die dit jaar overleden zijn. En van hen die wij ook nog willen herdenken. We zingen, steken kaarsen aan, lezen uit de Schrift en er is natuurlijk ook koffie. Maandag 2 november 13.00 Lutherse kerk, Langestraat 61 te Amersfoort. Welkom!

 
Korte-Lontjesshow gewaardeerd

Het Straatpastoraat presenteerde op 11 oktober het Utrechtse Stut-Theater. Een hilarische en ontroerende voorstelling over vooroordelen, absurde situaties, kleine irritatie die tot agressie uitgroeit, angst en allerhande menselijke reacties op elkaar. Er werd gelachen en gehuild. Veel bezoekers bleven na om er over te spreken met een glaasje en hapje. De jaarlijke informatiebijeenkomst werd zo op een originele manier ingevuld en daar willen we mee doorgaan.
 

 
In gesprek met straatpastores

Hoe beschrijf je de relatie tussen tijd en humaniteit? Wat vraagt een dakloze aan de kerken? Wie zijn hier de wonenden - voel je je aangesproken?
Het was een waardevolle ontmoeting zaterdag 4 oktober, met een bijna volle Lutherse kerk, met kastanjes en verhalen daarover, en een borrel die wat langer had mogen duren.

Bernadette, 7 oktober 2014

 
Oud nieuws: Zoektocht: expositie straatkunst

Zondag 2 maart 2015 werd na de viering de derde expositie van straatkunst geopend in de Fonteinkerk. Bij schilderijen van straatkunstenaars zijn gedichten geschreven door de "Straatklinkers", de daklozen-schrijfclub uit Utrecht.

De schilderijen zijn te koop

 
Oud nieuws: tweede tentoonstelling van de straat

Zondag 1 december 2014 werd de tweede tentoonstelling van de straat geopend in de H. Geestkerk. Het was een sfeervolle bijeenkomst tussen zelfgemaakte Adventskransen, met bijna alle schilders aanwezig en warme belangstelling.
 

Er zijn ook werken verkocht, en iemand denkt nog na over een koop....

 
licht voor de overledenen

Gods goedheid is te groot
voor het geluk alleen
Zij gaat in alle nood
door heel het leven heen.......

Wij hebben namen genoemd van dierbare doden. Gebeden, gezongen, geluisterd, gelezen, en we zijn heeeeeeeeel stil geweest. Wat was het stil in de stilte, midden in de stad.
En ja op de valreep mag je ook je oma nog noemen. En die, en toch ook die, en die....

 

De stichting Straatpastoraat Amersfoort is een ANBI-stichting (zonder winstoogmerk) opgericht in 2007 ten dienste van het straatpastoraat

voor dak- en thuislozen in Amersfoort.