logo
Korte introductie Straatpastoraat

Onderstaand een kort filmpje over het Straatpastoraat in Amersfoort

 

 
Straatpastoraat


Een mens is kwetsbaar. "Iets" kan ons overkomen,"iets" kan ons treffen, "iets" kan ons leven op zijn kop zetten. Dat kunnen verschillende dingen zijn: een ongeval, een verbroken relatie, een verlies.

Dergelijke gebeurtenissen kunnen ons leven gaan bepalen. Anderen benaderen ons vanuit dat gemis of die scheiding of dat ongeluk. Wij worden zelf die tegenspoed, die breuk, dat tekort. Het leven versmalt tot wat er niet meer is en wat nooit meer terugkomt. Met de pijn die deze ervaring teweeg brengt kunnen de meeste van ons alleen maar leven door deze pijn te verdoven.
 

Verslavingen zijn een manier om de pijn te verdoven. Alcohol, drugs, gokken, seks, werken. Wanneer dat plaatsvindt, is het te hopen dat er iemand is die blijft zien wie we zijn. We zijn namelijk meer dan het lot dat ons treft, we zijn meer dan onze kwetsbaarheid en ook meer dan onze verslaving. Om dat (opnieuw) te beseffen hebben we iemand nodig die ons aanspreekt op onze kracht en op onze mogelijkheden. We zijn in staat om verder te leven, om nieuwe relaties aan te gaan, om ons leven op te pakken, als iemand ons vertrouwen geeft.


Het straatpastoraat benadert een mens in zijn heelheid. De mens is een schepsel van God en gemaakt voor heil. Daarom zoekt het straatpastoraat de mensen op straat en in de opvang op. Om hen te laten weten dat ze niet alleen zijn. Om hen te laten ervaren dat ze er mogen zijn. Om hen te helpen bij de vragen naar de zin van hun leven en bij hun zoektocht naar God. Een mens is meer dan een ‘junk’, meer dan een ‘overlastbezorger’, meer dan een ‘zwerver en bedelaar’. Ieder mens is een ‘kind van God’ en heeft het recht dat iedere dag te horen.


Het straatpastoraat in Amersfoort is lid van het Landelijk Oecumenisch Netwerk van Drugs- en straatpastores, het LOND. Zie de webstek van het LOND

 

De stichting Straatpastoraat Amersfoort is een ANBI-stichting (zonder winstoogmerk) opgericht in 2007 ten dienste van het straatpastoraat

voor dak- en thuislozen in Amersfoort.